Nezapomeňte vyplnit formuláře spokojenosti s nákupem a získat tak slevu na další nákup na-shopu nasezidlicky.cz ve výši 5 %.

Skolióza páteře u dětí

Skolióza u dětí: Jak ji poznat a léčit

 

Skolióza je ortopedické onemocnění, kvůli kterému dochází k zakřivení páteře do stran. Nejčastěji ji lékaři diagnostikují už v dětském věku, ale projevit se může kdykoliv během života. Aby byla léčba úspěšná, je důležité co nejdříve navštívit specialistu. Jak mohou rodiče poznat skoliózu u svého dítěte?

 

Co je to skolióza

Jedná se o jedno z nejznámějších ortopedických onemocnění, které se vyznačuje vychýlením páteře do levé nebo pravé strany. V jeho důsledku dochází k zakřivení páteře buď do tvaru písmena C (c formní skolióza), nebo do tvaru S (s formní skolióza). Páteř může být prohnuta také dopředu (lordóza) nebo dozadu (kyfóza).

Skolióza páteře se může u dětí rozvinout prakticky kdykoliv. Někdy se objevuje dokonce i v dospělosti. Právě v dětském věku však bývá nejčastější. Včasná diagnóza a vhodně nastavené cviky mohou progresi onemocnění zpomalit nebo ji dokonce zastavit.

Z laického pohledu si můžeme představit páteř nebo spíše obratle jako věž sestavenou z kostek. Pokud jsou kostky naskládané rovně na sobě, hezky drží pohromadě. Jestliže se ale některé vychylují do strany, dopředu nebo dozadu, celý systém se může začít „hroutit“.

Nošení těžké aktovky může skoliózu ještě zhoršit.                                                           download

Jak poznám skoliózu u dětí

Bohužel statistiky poukazují na to, že až 80 % dětí nastupujících do první třídy trápí vadné držení těla. Dlouhodobé sezení v lavicích, nošení těžké aktovky a nedostatek pohybu může situaci ještě zhoršit.

Pediatr nemusí problém u dítěte poznat včas, proto by v tomto ohledu měli být pozorní rodiče. Jak se tedy pozná skolióza páteře u dětí? Můžete to zjistit přímo doma, a to jednoduchým testem – kterému se říká Adamsův test.

  1. Dítě svlékněte ideálně do spodního prádla.
    2. Postavte se za dítě tak, abyste se kolmo dívali na jeho záda.
    3. Řekněte dítěti, aby se pomalu ohýbalo dolů – nejprve hlavu a pak hrudník.
    4. Sledujte, zda se páteř nějakým způsobem nevychyluje nebo nevybočuje.
    5. Dítě bychom měli sledovat pravidelně zejména v období puberty – ideálně jednou za půl roku. V případě jakéhokoliv podezření je vhodné informovat dětského pediatra nebo se objednat přímo na ortopedii.

Skolióza páteře u dětí. Zaměřte se na posílení zádových svalů. Zdroj: eMimino

Co nám „poví“ Adamsův test?

  • Zda je rozdíl mezi levou a pravou polovinou zad.
  • Jestli se páteř vychyluje na jednu stranu.
  • Zda mají lopatky stejný tvar.
  • Jestli jsou lopatky ve stejné výšce.
  • Zda je výška ramen u obou stejná.
  • Jestli jsou hýždě ve stejném tvaru.
  • Zda je jedna noha plochá.

Čím dříve se skolióza páteře u dětí odhalí, tím lépe je léčitelná.

Pokud máte podezření na skoliózu u dítěte, zajděte k lékaři.  Kdy zajít k lékaři

Pokud rodič shledá jakékoliv podezření na skoliózu páteře u dítěte, je nejlepší obrátit se na pediatra. Ten vám nejspíše dá doporučení na ortopedii. K potvrzení skoliózy u dětí je vhodný RTG celé páteře.

Podle rentgenu se pozná, o jaké stádium skoliózy se jedná:

  • Mírná odchylka – lze ji korigovat cvičením.
  • Větší odchylka – cvičení je třeba doplnit korzetem.
  • Vysoký stupeň – v tomto případě už lékaři zvažují operaci. Jedná se o pokročilé stádium, které ale u dětí nebývá časté.

Od ortopeda by měla vést cesta rovnou k rehabilitačnímu specialistovi, který zhodnotí, jaké cviky a případně co dalšího je potřeba udělat, aby byla léčba úspěšná.

Skolióza páteře u dětí. Zaměřte se na posílení zádových svalů.      skoliźa-5_1

Cviky na skoliózu

U většiny případů pomohou vhodné cviky, které vždy určuje fyzioterapeut „na míru“ podle stupně závažnosti skoliózy. Obecně je vhodné kombinovat cviky na skoliózu pro děti, a to:

  • posílení hlubokého stabilizačního systému,
  • vyrovnání svalových dysbalancí,
  • podporu mobility žeber a páteře,
  • napřímení trupu.

Velmi důležité je zaměřit se na posílení zádových svalů, které pomáhají vybočující páteř vyrovnat. Zejména u malých dětí je často využívaná Vojtova metoda nebo cvičení na velkém míči. Rehabilitační specialista by měl cviky naučit především rodiče, kteří pak cvičí s dětmi doma a pravidelně dochází na kontroly.

U dětí je důležitý výběr stolu i pracovní židle. Zdroj: Wood Partner

7 tipů, co nedělat při skolióze

Děti, kterým byla skolióza diagnostikována, ale i u dětí, které ji nemají, je vhodné vyhnout se těmto aktivitám:

  1. Posazování dítěte, které ještě nesedí samo bez opory.
    2. Vodění dítěte za ruku. A to zejména pak u dětí, které samy nechodí.
    3. Nošení nevhodné obuvi. Je důležité dětem kupovat kvalitní novou obuv.
    4. Nošení příliš těžké aktovky. Rodiče by měli dbát i na správný výběr aktovky. Ta by měla být ergonomická a lehká. U dětí se skoliózou je vhodné zvážit aktovku na kolečkách, případně důsledně kontrolovat množství učebnic a sešitů, které dítě nosí mnohdy i zbytečně.
    5. Spánek na nevhodné matraci. Je velmi důležité vybrat dítěti kvalitní matraci, nejlépe tu zdravotní.
    6. Volba nevhodných sportovních aktivitnebo naopak zákaz pohybových kroužků. Je důležité, aby dítě chodilo pravidelně cvičit. Je ale potřeba zvážit, který pohyb je vhodný při skolióze. Nejlépe vám poradí fyzioterapeut.
    7. Sezení na rovném sedáku. Židle pro děti by měla disponovat ergonomicky tvarovaným a výškově nastavitelným sedákem. U pracovního stolu je důležité, aby byl výškově nastavitelný, ideálně s možností naklopení pracovní plochy stolu podle potřeby.

Extra tip: Vybírejte kvalitní rostoucí nábytek

                                         

Wood Partner, bezpečné a zdravé sezení dětí

Zvolte rostoucí nábytek Wood Partner. Rostoucí židle mají ergonomicky tvarovaný sedák a opěradlo a pomáhají tak předejít problémům s páteří, jako je například skolióza zad a bolestem zad. Dítě správně sedí, nehrbí se a lépe se soustředí na svoji práci. Navíc nábytek vydrží s dítětem i několik let.

                                                                                                                                                                            Jedinečné sezení II_small

Chci vědět víc »

Skolióza u miminek

Pokud je diagnostikována skolióza u miminek, příčinou bývá nesprávný psychomotorický vývoj v prvních měsících života. Častým projevem skoliózy u miminka je, že upřednostňuje jednu stranu při přetáčení, lezení nebo plazení. Na pozoru by se měli mít také rodiče, pokud byla skolióza diagnostikovaná u někoho v rodině.

Co je důležité při cvičení s malými dětmi?

  • Cvičení by mělo probíhat denně a přibližně ve stejném čase po dobu 15 až 20 minut.
  • U nejmenších dětí je třeba zvolit motivaci – cvičení by mělo být zábavné a nenásilné.
  • U středně těžké a těžké formy skoliózy lze využít také speciální sádrové lůžko nebo korzet, který je nutné nosit po celý den a někdy i v noci.